Skugg-gömman

Skugg-gömman

Tietoa kirjasta

De fyra böckerna i Skuggserien utgör Maria Gripes mest älskade svit och består av Skuggan över stenbänken [1982], och de vita skuggorna i skogen [1984], Skuggornas barn [1986] samt Skugg-gömman [1988]. De ingår alla i Modernistas hyllade satsning på en omfattande återutgivning av Maria Gripes författarskap.

I Skugg-gömman är året 1914. Flickorna har blivit äldre.Carolin har flyttat till Stockholm, fast besluten att göra upp med sitt förflutna. I en enkel, liten spegelprydd lägenhet söker hon efter sitt sanna jag. Carolin säger att hon behöver speglarna för sina teaterstudier, men är det verkligen så enkelt? Är det inte egentligen så att det är i speglarna hon möter Saga, sitt andra jag?

MARIA GRIPE [1923-2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921-1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribunes Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Skugg-gömman