Sotaupseerit
  
Jaa kirja    

Sotaupseerit lähikuvassa

Sotaupseerit kertoo kahdenkymmenenyhden suomalaisen upseerin elämäntarinan. He johtivat viime sotiemme aikana divisioonia, rykmenttejä ja pataljoonia. He hoitivat sotilastiedustelua ja lääkintähuoltoa, he taistelivat maalla, merellä ja ilmassa.

Kolmetoista heistä nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi, ehkä tunnetuimpana jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth. Muita unohtamatta. Eräät heistä joutuivat pakenemaan Suomesta sen vuoksi, että olivat mukana asekätkennässä, tai siksi, että heillä oli salaista tiedustelutietoa.

Everstiluutnantti Nikke Pärmi johti maineikasta Musta Nuoli -rangaistuspataljoonaa. Eversti Matti Laurila kieltäytyi hyökkäämästä, koska häneltä oli salattu tiedustelutietoa. Eversti Armas Kemppi menetti Viipurin, koska hänelle ei annettu riittävästi aikaa eikä miehiä Karjalan pääkaupungin puolustamiseen.

Jääkärieversti ja laivanvarustaja Ragnar Nordström kävi talvisodassa Tukholmassa ostamassa omilla rahoillaan aseita Lapin rintamalle. Jalkaväenkenraali Yrjö Keinonen joutui juonittelun vuoksi luopumaan puolustusvoimien komentajan tehtävistä vuonna 1969.

Ratkaisut taistelukentillä olivat näiden miesten harteilla.

Kirjailija Robert Brantberg tunnetaan parhaiten Gustaf Mannerheimia käsittelevistä kirjoistaan. Hän on lisäksi kirjoittanut toistakymmentä elämäkertaa sekä lähes sata pienoiselämäkertaa sotakenraaleista, upseereista ja sotilaista.

Näytä lisää