Suomen ainoa sarjamurhaaja- Teemu Keskisarja

Arvostelu 3.9
8h 18min
bookCoverFor

Yhteenveto

Heinolan pitäjän kirkonmäellä tungeksi kansaa pakkasaamuna vuonna 1853. Ensimmäistä kertaa miespolveen Suomessa oli pystytetty mestauslava. Vaaleatukkainen 26-vuotias mies ojensi kaulaansa pölkylle, ja pyöveli kohotti kirveensä. Mies oli lukutaidoton renki Juhani Adaminpoika, joka oli murhannut 12 ihmistä - enemmän kuin kukaan aiempi tai myöhäisempi suomalainen rikollinen.

Suomen ainoa sarjamurhaaja kertoo kerjäläispojasta, josta varttui irtolainen ja varas. Juhani päätyi päähänpistosta vankikarkuriksi ja jatkoi uraansa ryöstömurhaamalla keski-ikäisen pariskunnan muutaman kolikon takia - ja sitten neljä lähisukulaistaan. Juhani Adaminpoika eli 1800-luvun Suomessa, missä rikollisuus versoi yhteiskunnallisesta epätasa-arvosta. Rutiköyhissä mökeissä Juhania syötettiin ja juotettiin kuin sankaria, mutta virkavalta ja vauraat maalaiset toimivat tarmokkaasti. Juhani jäi kiinni, koska harvaanastutussa maassa häneltä puuttui modernien sarjamurhaajien luontevin turva: suurkaupunkien ihmisvilinä. Yleisön pettymykseksi pyöveli pysäytti kirveensä tuuman päähän Juhanin kaulasta, koska keisari Nikolai I perui teloituksen viime hetkellä. Mestaustuomio muuttui elinkautiseksi Viaporin linnoituksen metrin levyisessä kolossa, johon Juhani ”muurattiin elävältä”.

Teemu Keskisarja luo kirjassaan kiinnostavan näkökulman niin sarjamurhaajien mentaalihistoriaan kuin Suomen menneisyyteen.
Kirjailija(t):
Lukija(t):
Muoto:
Äänikirja
Äänikirjan kesto:
8h 18min
Kielet:
suomi
Julkaistu:
1.6.2021
Äänikirjan kustantaja:
Siltala
ISBN Äänikirja:
9789522349897

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Suomen ainoa sarjamurhaaja – Äänikirja

😔

Kari

Keskisarja nostettakoon raskaaseen sarjaan. Hänen historiikkinsa ovat taviksillekin ymmärrettäviä. Lukija juuri tähän genreen sopiva. Se joka ei tunne historiaa, on tuomittu sitä toistamaan. Näin lausui joku viisas. Yhdyn tähän puhujaan.

Iina

On monipuolisempi teos kuin mitä otsikko antaisi ymmärtää. Hyvällä tavalla. Käsittelee laajalti mm. aikansa oikeushistoriaa, ruotsalaisten ja venäläisten hallintokoneistojen käytäntöjä sekä lehdistön sensuuria ja vapauksia.

Jukka-Pekka