Surrender

Surrender

40 laulua, yksi elämä

Tietoa kirjasta

Bonon tarina omin sanoin.

Artisti-aktivisti Bono, irlantilaisbändi U2:n laulaja, on kirjoittanut muistelmateoksen, joka on rehellinen ja nöyristelemätön, intiimi ja syvällinen. Surrender on tarina Bonon ainutlaatuisesta elämästä, hänen kohtaamistaan vaikeuksista ja haasteista sekä ystävistä ja läheisistä, jotka ovat muokanneet ja kannatelleet häntä.

”Aloittaessani kirjan halusin kuvata täsmällisemmin asioita, joita olin aiemmin lauluissa vain luonnostellut. Elämäni ihmisiä, paikkoja ja mahdollisuuksia. Surrender on minulle sana täynnä merkityksiä. Kasvoin 1970-luvun Irlannissa nyrkit pystyssä (musiikillisesti), eikä antautumisen käsite tuntunut lainkaan luontevalta. Pidin siihen etäisyyttä, kunnes kokosin ajatuksiani tähän kirjaan. Antautumisen tai periksi antamisen nöyräksi tekevä kehotus on minulle edelleen vaikea pala. Bändissä, avioliitossa, uskossa ja aktivistina. Surrender on yhdenlainen kertomus kristityn vaelluksesta... eikä siitä huumoriakaan puutu”, Bono itse kertoo.

Muistelmissaan Bono kirjoittaa itse ensimmäistä kertaa elämästään ja ihmisistä, jotka ovat jakaneet sen hänen kanssaan. Bono vie lukijan varhaisvuosiensa Dubliniin, kirjoittaa äitinsä äkillisestä kuolemasta, U2:n epätodennäköisestä tiestä maailman suurimmaksi yhtyeeksi sekä aktivismistaan aidsia ja äärimmäistä köyhyyttä vastaan ONE- ja (RED)-järjestöjen kautta. Rehellisen itsetutkiskelevaan sekä humoristiseen sävyyn kirjoitettu teos tarjoaa näkökulman Bonon elämään sekä perheeseen, ystäviin ja uskoon, jotka ovat kannatelleet, koetelleet ja muokanneet häntä.

Surrender-kirjan alaotsikko ”40 laulua, yksi elämä” viittaa kirjan neljäänkymmeneen lukuun, jotka on kaikki nimetty U2-kappaleiden mukaan. Bono on myös luonut teokseen 40 alkuperäispiirustusta.

Paul David Hewson eli Bono on soittanut U2-yhtyeen kanssa stadioneilla pääesiintyjänä jo neljäkymmentä vuotta. Bändin levyjä on myyty 170 miljoonaa, minkä lisäksi se on voittanut 22 Grammya ja saanut useita muita kunnianosoituksia, muiden muassa Dublinin kaupungin kunniapormestarin aseman ja Amnesty Internationalin merkittävimmän ihmisoikeustunnustuksen eli Ambassador of Conscience -palkinnon. Bono asuu Ali-vaimon ja neljän lapsensa kanssa Dublinissa. Surrender on hänen ensimmäinen kirjansa.

Kirjailija.Bono
Lukija.Mikko Leskelä

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Surrender