Syntinen Maria
  
Jaa kirja    

Mitä synti on?

Mitä synti on? Maria on kysellyt sitä monesti pappismiehiltäkin, synnin erikoisasiantuntijoilta. Maria on yli viisikymmentävuotias väsynyt nainen. Tämä on hänen viimeinen päivänsä luostarissa, missä hän on ollut pohtimassa elämäänsä. Luostarin puutarhassa Maria tavoittaa Isä Q:n ja kertoo tälle tarinansa. Maria on saanut tarpeekseen siitä, että naisten osana on taipua. Miehille maailma on luotu valloitettavaksi, ja elämä avautuu seikkailuna. On langenneita, huonoja naisia, mutta kysyykö kukaan miesten puhtauden tai viattomuuden perään. Moraalikäsitykset, jopa sielujen tila tuonpuoleisessa ovat miesten määrittelemiä, ja valtansa herraklubi rakentaa heikkojen ja nöyrien ihmisten varaan.

Raisa Lardot on kirjoittanut rohkean romaanin. Syntinen Maria alkaa naisen synnintunnustuksena, mutta vähitellen kerronnan sävy muuttuu kiivaammaksi, ja lopulta tarinasta kasvaa paitsi naisten myös heikkojen ja vähäosaisten väkevä puolustuspuhe.

Vepsäläissyntyinen Raisa Lardot (s. 1938) on ammentanut aiheet kirjoihinsa omasta elämästään: lapsuudesta sotavuosina ja pakolaisuudesta, avioliitosta ja avioerosta, sivullisuuden tunteesta ja kaipuusta tulla hyväksytyksi.

Näytä lisää