Tarkoin vartioitu talo

Tarkoin vartioitu talo

Tietoa kirjasta

Unohtumaton romaani Romanovien vallan viimeisistä vaiheista

John Boynen Tarkoin vartioitu talo vie lukijan 1900-luvun alun Pietariin, Talvipalatsin loistoon sekä suuriruhtinasperheen traagisiin hetkiin.

Venäjä, 1915. Kuusitoistavuotias maalaispoika Georgi Daniilovitŝ Jatŝmenev pelastaa Venäjän suuriruhtinaan varmalta kuolemalta, ja hänen elämänsä mullistuu. Poika palkataan suuriruhtinaan veljenpojan henkivartijaksi ja hän pääsee asumaan Pietarin Talvipalatsiin tsaari Nikolai II:n hoviin. Pian Romanovien valta alkaa horjua ja tarpeekseen saaneen kansan viha kuohahtaa verenpunaisena.

Lontoo, 1980. Kahdeksankymmentävuotias Georgi on tyytyväinen elämäänsä Lontoossa eikä halua edes muistella nuoruuttaan Venäjällä. Hänen kuolemansairaan vaimonsa Zojan viimeinen toive kuitenkin on päästä vielä kerran edes lähelle lapsuutensa maisemia, joten pariskunta matkustaa Suomeen. Suomessa Zoja onnistuu puhumaan Georgin ympäri, ja he jatkavat matkaa Pietariin. Georgi ei voi enää vältellä menneisyyden aaveita, ja muistot noista verisistä vuosista hyökyvät hänen mieleensä.

Tarkoin vartioitu talo on dramaattinen ja mieleenpainuva kuvaus Venäjän kansannoususta ja Romanovien 300 vuotta kestäneen valtakauden lopusta. Lukija pääsee seuraamaan Venäjän historian kenties merkittävintä tapahtumasarjaa kuin aitiopaikalta.

John Boyne (s. 1971) on irlantilainen kirjailija. Boyne on opiskellut kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista Itä-Anglian yliopistossa, josta hänelle myönnettiin kunniatohtorin arvo vuonna 2015. Boyne on kirjoittanut yli 70 novellia, yhdeksän romaania sekä viisi nuortenkirjaa, ja hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle.

Boynen tunnetuin teos on elokuvaksikin sovitettu Poika raidallisessa pyjamassa, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta. Sen itsenäinen jatko-osa Kaikki särkyneet paikat ilmestyy heinäkuussa 2023.

Boynelta on julkaistu suomeksi myös kirjat Kapina laivalla, Tarkoin vartioitu talo, Nooa Notkoniitty karkaa kotoa, Kuudes mies, Leijuva poika ja Poika vuoren huipulla.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Tarkoin vartioitu talo