Tarkoituksista ja keinoista- Jarkko Tontti

Arvostelu 3.9
5h 16min
106 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Jarkko Tontti pureutuu aikamme ja kulttuurimme keskeisiin kysymyksiin puolustaen liberaalia demokratiaa. Siitä joku taatusti suuttuu.

Heimoistunut identiteettipolitiikka, woke-aktivismi ja jyrkkä kansallismielisyys uhkaavat liberaalia demokratiaa ennen kokemattomalla tavalla. Ääripäät jyräävät, maltilliset ovat vaiti ja hämmennyksissä.

Jollakin tasolla kiivailijat ovat epäilemättä oikeilla jäljillä. Kiukkuun ja kiivailuun tuntuu olevan ymmärrettävät syynsä. Mutta tarkoittaako ymmärtäminen hyväksymistä? ”Tarkoitus pyhittää keinot” on toimintaperiaate, johon suuri osa ihmiskunnasta hassahtaa vuosikymmenestä ja vuosisadasta toiseen.

Voiko syrjinnällä vastustaa syrjintää? Maapallon elonkehän säilyminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys, mutta oikeuttaako tämä huoli linkolalaisen ekototalitarismin? Entä sananvapaus? Sen puolustajat ovat kaikonneet olemattomiin muutamassa vuodessa.

Voisiko yhteiskunnan laittaa terapeutin sohvalle? Kuunteleeko kukaan kirjallisuuden kuiskausta? Entä kirjallisuuden näennäinen kulttuurinen vastakohta, räiskähtelevät supersankarielokuvat? Miksi ne elävät hurjaa nousukautta juuri nyt ja ovat muuttuneet kaikkien tuntemaksi kulttuuriseksi koodistoksi?

Tarkoituksista ja keinoista täydentää Jarkko Tontin esseekirjatrilogian, jonka aikaisemmat osat ovat Koti, uskonto ja isänmaa (2011) ja Viisastuminen sallittu (2016). Se on aikalaisanalytiikkaa yhteiskunnan tilasta ja ihmiskunnan mielenmaisemista 2020-luvun alussa.

Jarkko Tontti, kirjailija, OTT. Hän on julkaissut useita romaaneja, esseekokoelmia ja runoteoksia vuodesta 2006 lähtien.

Kirjailija(t):
Lukija(t):
Muoto:
E-kirja, Äänikirja
Äänikirjan kesto:
5h 16min
Sivut:
106
Kielet:
suomi
Julkaistu:
13.9.2022
Äänikirjan kustantaja:
Docendo
ISBN Äänikirja:
9789523824065
E-kirjan kustantaja:
Docendo
ISBN e-kirja:
9789523824058

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Tarkoituksista ja keinoista – E-kirja, Äänikirja

Todella hyvää objektiivisen tarkkailijan havainnointia, ja vaikka perustuukin paljon henkilökohtaisesti vaikuttaineisiinkin kokemuksiin, niin pysyi visusti "kultaisella keskitiellä", vähän ehkä liikaakin, meinaan joitakin yksittäisiä toimijoita ja asioita parjasi jopa liiaksi "laitaoikeistolaisiksi" kovin heppoisin perustein. Mutta saipa tässä kyytiä kylliksi kaikki sitä ansaitsevat. Tällaisia politiikan kriitikkoja tarvittaisiin enemmän. Suosittelen!

Simo

Välillä liian nokkelia ja (minusta) kaukaa haettuja koukkuja. Silti ehdottomasti kirja, joka kannattaa kuunnella/lukea. Kuvaa surullisen hyvin nyky-yhteiskunnan äänekkäintä ryhmää, jonka mielipidettä kannattaa moni, koska luullaan, ettei muita yleisesti hyväksyttäviä vaihtoehtoja ole.

Hanna

Jälkiviisautta on helppo harjoittaa ( ydinvoima) . Ihan mielenkiintoisia näkemyksiä, muta välillä omaviisaus sekoitti kirjoittajan mielen

Sisko

Aihe mielenkiintoinen ja kirjassa olikin hyvää pohdintaa välillä. Toisaalta välillä mentiin niin sivuraiteelle että.....

Harri

Terävä, viihdyttävä ja nopealukuinen.

Terhi

Provosoiva

Suvi

Antaa ajattelemisen aihetta!

Mika

Oi voi kuinka monta väärää mielipidettä ja päätelmää mahtuukin pieneen kirjaan

Markku

En oikein ymmärtänyt mikä tarkoitus välillä käsiteltäviin runoilijoihin ym niin pitkästi oli

Simo

Tontti ei sanojaan säästele. Raikas tuulahdus tässä ajassa.

Juha

Kiitos, Jarkko Tontti!

Maija

Mielenkiintoisesti kirjailija käyttää juuri samoja keinoja, joista kritisoi kohdettaan. Näinhän se tietysti usein meneekin - mutta jotenkin tässä kontekstissa kirjailijan uskoisi ymmärtävän sen, että hänen ilmeinen tiedon puute tekniikasta olisi syy olla kommentoimatta asioita josta hän ei tiedä . Lisäksi klassikkoa - asioiden irrottamista niiden kontektista viljellään toistuvasti. Kirjan sinänsä asiallisista väitteitä ja havinnoilta viedään itse pohja pois

Tero

Tontti, todellisen sananvapauden viimeisiä puolustajia ja ehkä lajinsa viimeinen mohikaani? Tämä kirja ruotii aihetta erittäin hyvin ja tekee näkyväksi varsinkin woke-väen näennäesvapauden, joka on todellisuudessa vain fasismin moderni muoto samoine ihmisiä lokeroivine ja kahlitsevine piirteineen. Kirja kuvaa erinomaisesti vihervasemmiston roolia sananvapauden rajoittajana ja kulttuurisen stanilismin edustajana. Upea kirja rujossa rehellisyydessään.

Joonas