Tilhi- Karoliina Niskanen

Arvostelu 3.7
8h 7min
200 Sivut
bookCoverFor

Yhteenveto

Hurja ja herkkä esikoisromaani hylätyiksi tulleista ja rakkaudettomuuden runtelemista

Karoliina Niskasen esikoisromaani Tilhi on kertomus unohdetuiksi tulleista ihmisistä ja rikkinäisistä perheistä.

Inkeri Suominen istuu parvekkeella, ja hänen vastasyntynyt vauvansa nukkuu päiväunia. Juuri tänään on sopiva päivä aloittaa, harmaa ja lokkien kirkunan kyllästämä. Tänään Inkeri avaa läppärin ja alkaa kirjoittaa. Hänen on päästävä kertomaan tarinansa sille, joka voisi auttaa löytämään Tilhin, hänen kadonneen pikkuveljensä.

Tilhi tuli osaksi Suomisen perheen elämää heiveröisenä ja hauraana sijoituslapsena, vähän omituisena linnunpoikana, jolla oli oranssi irokeesi ja luiset siivet. Inkeri itse oli vasta 12-vuotias, mutta hän näki tarkasti, enemmän kuin aikuiset. Senkin, miten Tilhin silmät paloivat pelkoa.

Tilhi on kertomus unohdetuiksi tulleista ihmisistä ja rikkinäisistä perheistä. Karoliina Niskasen esikoisromaanin kertojanäänessä voi kuulla kaikuja kirjailijan musiikki- ja teatteritaustasta. Vakavasta aiheesta huolimatta kerronnassa on kepeyttä ja rytmiä, jopa riehakkuutta. Niskasen sanat osuvat maaliin varmasti, täsmällisesti ja jälkensä jättäen.

Karoliina Niskanen (s. 1987) valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta ja on työskennellyt niin näyttelijänä kuin ohjaajana. Hän on julkaissut musiikkia useilla levy-yhtiöillä ja kirjoittanut rap-lyriikkaa. Hän on myös suosittu äänikirjojen lukija.

Niskasen esikoisromaani Tilhi (2020) sai kipinänsä nuorisoteatterille kirjoitetusta näytelmästä ja työskentelystä laitosnuorten parissa. Rikkinäistä lapsuutta ja vanhemmuuden haasteita käsittelevä teos valittiin ilmestymisvuonnaan Tiiliskivi-palkintoehdokkaaksi. Keväällä 2023 ilmestyy Niskasen toinen romaani Muamo. Romaanissa kahden erilaisen äidin, karjalaisen evakon ja yläluokkaisen ruotsalaisnaisen, tarinat kietoutuvat toisiinsa sodan varjoissa.

Kirjailija(t):

Muoto:

E-kirja, Äänikirja

Äänikirjan kesto:

8h 7min

Sivut:

200

Kielet:

suomi

Julkaistu:

3.9.2020

Äänikirjan kustantaja:

Bazar

ISBN Äänikirja:

9789523760769

E-kirjan kustantaja:

Bazar

ISBN e-kirja:

9789522799630

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Tilhi – E-kirja, Äänikirja

Yhteiskunnallisesti merkittävä kirja!

Vaikkei Karoliina Niskanen kirjoittaisi enää mitään muuta, hän on mielestäni merkittävä kirjailija. Varon kertomasta mitään kirjan juonesta, tai edes siitä, millaisia oivalluksia kirja minulle tuotti, jotta en pilaisi kenenkään muun lukukokemusta. Sanonpa vaan, että Niskanen on kirjoittanut teoksen, jolla on yhteiskunnallista merkitystä. Tilhin pitäisi kuulua kaikkien sosiaalialaa opiskelevien tutkintovaatimuksiin. Itse asiassa myös kaikkien nyt aluehallinnossa soteasioista päättämään ryhtyvien luottamushenkilöiden pitäisi myös lukea se. Tarina on taitavasti rakennettu, tarjoaa lukijalle arvoituksia, joiden selviämistä saa odottaa uteliaana tarinan seuraaviin vaiheisiin. Se jättää tilaa lukijan oivalluksille ja omille päätelmille. Lisäksi kirjan kieli on kaunista, välillä runollistakin. Paitsi niissä kohdissa, missä teinit ilmaisevat tunteitaan ja mielipiteitään, hyvin katu-uskottavasti.

Helena