Totuus Harry Quebertin tapauksesta

- Joël Dicker

Arvostelu 4.3
21h 52min
500 Sivua
Marcus Goldman
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Tämän kirjan lukemista ei voi lopettaa.

Kadonnut tyttö, myyttinen Amerikka ja kaksi kirjailijaa. Palkittu bestseller vie lukijan rakkauden, syyllisyyden ja kuuluisuuden pettäville poluille.

Kun Harry Quebertin puutarhasta löytyy ruumis, menestyskirjailija Marcus haluaa puhdistaa oppi-isänsä maineen. Mutta totuus pakenee kuin tuuli pikkukaupungin rannalta, ja kaikkialla väikkyy nuorena kadonneen Nolan haamu. Totuus Harry Quebertin tapauksesta on rikosromaani ja romaani rikoksesta. Se kertoo kirjoittamisesta, ystävyydestä, Amerikasta ja hullusta rakkaudesta. Sen polveileva juoni imee lukijan mukaansa verkkoon, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Se on silkkaa lukemisen riemua.

Joël Dicker on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. 28-vuotias sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjalla Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jota on myyty 800 000 kappaletta.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Kääntäjä(t):

Anna-Maija Viitanen

Muoto:

E-kirja, Äänikirja

Osa:

1

Äänikirjan kesto:

21h 52min

Sivua:

500

Kielet:

suomi

Julkaistu:

3.12.2020

Äänikirjan kustantaja:

Tammi

ISBN Äänikirja:

9789520426422

E-kirjan kustantaja:

Tammi

ISBN e-kirja:

9789513179052

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Totuus Harry Quebertin tapauksesta – E-kirja, Äänikirja

Dickerin kirjaksi varsin kehno. Tarinassa häiritsi etenkin se, että 15-vuotiaasta tytöstä puhuttiin kuin naisesta. Hyväksikäytön kohteeksi joutuneelle sälytettiin näin vastuu kurjasta kohtalostaan. Myös muut naishahmot kuvattiin varsin epäedullisessa valossa. Kirjailijuus ja etenkin miehinen kirjailijuus ajoi tarinassa kaiken muun edelle siitä huolimatta, että kirja kai yrittää olla rakkaustarina. Rakenteellisesti teos ei toiminut juuri sisältöä paremmin. Dickerin myöhemmissä teoksissa hänen tarinoilleen tyypilliset useat aikatasot pysyvät kirjailijan hallinnassa, mutta tässä valitettavasti ei. Lopputulos oli sekava ja paikoin tavattoman pitkästyttävä. Jukka Pitkäselle täydet pisteet.

Mari

Koko ajan häiritsi se tapa ja ”oikeutus” jolla kerrotaan alaikäisen eli lapsen ja aikuisen välisestä rakkaus suhteesta. Juu, fiktiivinen tarina mutta kuitenkin kirjailijan tapa romantisoida ja normalisoida lähes pedofiilista asetelmaa tuli koko ajan läpi oksettavuuteen asti. Pitkästyttävä tarina, imelä kerronta. Henkilöhahmot karrikoituja ja kliseisiä. Lopussa 85% kohdalla tuntui saavan jo vähän ilmaa alleen. Uskomatonta että tämä kirja saanut niin paljon huomiota. Pitkänen on hyvä lukija monessa kirjassa. Tämä ei nyt kokonaisuutena toiminutkaan.

Aino

Viihdekirjoissa monenlaiset tökeryydet sallittakoon, mutta tämän kirjan keskiössä olevan pedofiilisen suhteen selittely rakkaudella on liikaa. Odotin koko kirjan ajan, että suhtautuminen kolmekymppisen miehen suhteesta lapseen kääntyisi. Turhaan. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja grooming oikeutetaan sillä, että heidän välillään oli "aitoa rakkautta" tai että lapsi oli itse tehnyt aloitteen. Lapsi kuvataan suhteissaan aikuisten miesten kanssa tasavertaisena ja jopa seksuaalisena viettelijänä. Suhteen paheksuminen jää sivuhenkilöiden vastuulle ja unohtuu heiltäkin nopeasti. Harmittaa, että luin tämän kirjan loppuun asti.

Solja

Päähenkilöiden rakkaustarina on epäuskottava ja lapsellinen, mutta juonessa riitti mielenkiintoisia käänteitä.

Marja