Tre klassiker

Tre klassiker

Tietoa kirjasta

Tre Klassiker

Tre korta klassiska noveller av författarna Albert Engström, August Strindberg och Selma Lagerlöf.

Fattigstugan av Albert Engström
Handlar om den 12-årige Albert som beger sig hemifrån med en korg som ska till fattigstugan.
Fattigstugan är en bra skildring av hur det såg ut förr i tiden när det inte fanns några sociala nätverk. Var man väldigt fattig och inte kunde få hjälp av släktingar hamnade man i fattigstugan.
“Där satt gubben Sjöstedt, nittiåringen, rak i ryggen som en soldat, oböjd av ödet, hård som flinta, hemsk ännu att skåda, när sinnet rann på honom. Han hade varit socknens rikaste bonde men processat bort gård och grund, processat bort sitt sista öre. Nu satt han här längst upp vid fönstret och stirrade framför sig med små tickande ögon.”

Fotografi och filosofi av August Strindberg
Han hade en kompanjon, som var en vanlig människa, full av små egenheter.
Han rökte till exempel tobak hela dagen; han kunde aldrig lära sig stänga en dörr;
han stack kniven i munnen i stället för gaffeln; han gick med hatten på huvet
ini rummen. Han var full av fel.
Filosofen, som däremot var felfri, hyste ovilja mot sin ofullkomlige broder, och han ville skiljas från honom, men kunde icke, ty deras affärer höllo dem ihop; och därför, att de måste hålla tillsammans, började filosofens ovilliga känslor att övergå till ett oresonligt hat. Det var förskräckligt!

Bröllopsmarschen av Selma lagerlöf.
För många år sedan skulle det firas ett mycket stort bröllop i Svartsjö socken i Värmland.
Det var av stor vikt att skaffa en bra spelman, och nämndeman Nils Elofsson, som ställde till bröllopet, gjorde sig nästan mer bekymmer över detta än över något annat. Den spelmannen, som fanns i Svartsjö, ville han nämligen inte kalla. Han hette Jan Öster, och nämndemannen visste nog, att han hade ett ganska stort rykte, men han var så fattig, att han ibland kom till bröllop i söndersliten tröja och utan skor på fötterna. Och en sådan trashank ville inte nämndemannen se i spetsen för brudtåget.

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Tre klassiker