Tuoksujen atlas

- Ari Turunen

Arvostelu 4.1
9h 12min
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

Uniikki teos tuoksujen globaalista historiasta

Tuoksujen atlas vie matkalle ympäri maailmaa tuoksuaineiden mukana. Kukat, puut, mausteet ja öljyt ovat aina olleet osa ihmisten arkea ja hyvinvointia sekä kallisarvoisia kauppatavaroita. Kaikkein arvokkaimmat raaka-aineet ovat toinen toistaan erikoisempia, kuten bakteerin tuhoamaa sydänpuuta, valaan suolistoeritettä tai kerran vuodessa yhden päivän ajan kukkivan vaniljaorkidean siemenkotia.

Erilaisten raaka-aineiden työstäminen parfyymiksi on kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa vaativaa tiedettä, mutta myös taidetta, jossa vain parfymöörin mielikuvitus on rajana. Inspiraatiota on haettu niin aavikoiden keitailta, sademetsistä kuin pohjoisen raikkaista järvimaisemista. Upeita tuoksuja ovat innoittaneet myös taideaarteet, myytit ja tarinat sekä rakkaus. Kiehtova kulttuurihistoriallinen teos esittelee 65 tuoksuainetta.

Valtiotieteen lisensiaatti Ari Turunen on tietokirjailija, joka on erikoistunut tapa- ja kulttuurihistoriaan.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

Äänikirja

Äänikirjan kesto:

9h 12min

Kielet:

suomi

Julkaistu:

7.12.2021

Äänikirjan kustantaja:

Aula & Co

ISBN Äänikirja:

9789523642560

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Tuoksujen atlas – Äänikirja

Tämä olisi pitänyt olla vain luettavana versiona, ei toimi ääneen luettuna ollenkaan! En näe oikein perustetta puuduttavalle kemian osiolle heti kärkeen tämän tyyppisessä esityksessä. Siinä voi koulussa kemiasta tarpeekseen saanut lukija lähteä liukkaasti lipettiin. 😅 Kemia-osuuden oli ehkä joku kollega kemisti oikolukenut, mutta sitä olisi voinut tehdä ymmärrettävämmäksi korvaamalla termejä suomenkielisillä aina kuin suinkin (olisi kyllä ollut mahdollista). Tuoksukasvien esittely oli mielenkiintoista, niihin liittyvää kulttuurihistoriaa olisi voinut laajentaa kutistamalla kemiaa. Joskus on syytä jättää teksti luettavaksi jollekulle, joka kykenee lausumaan tekstissä vilisevät vieraskieliset sanat ja nimet osapuilleen oikein. Lukijalla on aina ongelma taiteilla ääntääkö nimen viimeisen päälle oikein, vaiko tinkien ääntämyksestä hieman ymmärrettävyyden hyväksi. Nyt ei toteutunut kumpikaan. Nimet tulivat lausutuksi miten sattuu, eikä edes systemaattisesti samalla lailla väärin.

Jarna

Erittäin mielenkiintoinen

Tommi

Mielenkiintoinen kirja. Vaatii tosin hieman peruskemian (orgaaninen) ymmärtämistä

Tero

Mielenkiintoinen

Mervi