Unenpäästäjä Florian

Unenpäästäjä Florian

Tietoa kirjasta

Haarautuvien elämänkohtaloiden kaupungissa lomittuvat Suomen romanien kokemukset, Euroopan lähihistoria ja nykyisten kerjäläisten ahdinko.

Eurooppa valuu tyhjäksi unista. Keskuudessamme on unenpäästäjiä, jotka pystyvät avaamaan alitajunnan lukot. Yksi heistä on Florian, menneisyyttään Helsinkiin paennut Romanian romani. Haarautuvien elämänkohtaloiden kaupungissa lomittuvat Suomen romanien kokemukset, Euroopan lähihistoria ja nykyisten kerjäläisten ahdinko.

Unenpäästäjä Florian on scifi- ja dekkariaineksilla höystetty, tummansävyinen rakkaustarina. Transilvanian ja Tapiolan, Pariisin maahanmuuttajalähiöiden ja Porin välillä liikkuva romaani kysyy, millä oikeudella puutumme toisten ihmisten elämin - ja kääntäen: mikä on piittaamattomuuden hinta.

Jani Saxell (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on kirjoittanut kaksi novellikokoelmaa ja viisi romaania, joista Unenpäästäjä Florian (2010), Sotilasrajan unet (2014) ja Tuomiopäivän karavaani (2017) kuuluvat huikeaan Eurooppa-tetralogiaan. Helsinki Underground (2020) sen sijaan sukeltaa kirjailijan kotikaupunkiin, värikkääseen tulevaisuuden Helsinkiin. Saxell sekoittaa kaunokirjallisissa teoksissaan villisti realismia, fantasiaa ja dystopiaa. Hänen kerronnassaan kaupungeilla ja valtakunnilla on muisti, joka ulottuu kauas menneisyyteen, ja katse, joka yltää tulevaisuuteen. Myötätunto on kolhittujen puolella ja sydän sykkii alakulttuureissa. Vapaana toimittajana Saxell on avustanut yli 50 lehteä ja tehnyt journalistisia matkoja Venäjälle, Palestiinaan, Turkkiin ja Kuubaan. Yhdysvaltojen-reissusta syntyi journalistinen matkakirja Vaihtoehtoinen USA (2009). Saxell on matkustellut myös entisen Jugoslavian maissa ja perehtynyt syvällisesti niiden historiaan, yhteiskuntaan ja kulttuuriin – ja sijoittanut Eurooppa-kirjasarjansa osittain Balkanin maihin. Lisäksi Saxell on kirjoittanut luovan kirjoittamisen oppaan Tanssii kirjainten kanssa (2020) ja toimittanut 2000-luvun TV-sarjabuumia ruotivan esseekokoelman Parasta katseluaikaa (2020). Kirjailijan kotisivut: www.janisaxell.fi

Kirjailija.Jani Saxell

E-kirja

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Unenpäästäjä Florian