Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan- Robert Karjel

bookCoverFor

Tuleva julkaisu

E-kirja: 12.4.2023

Äänikirja: 12.4.2023

Yhteenveto

I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara.

Situationen blir snart politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt en pandemi gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.

För varje timma minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan, och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.

Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån – från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

E-kirja, Äänikirja

Kielet:

ruotsi

Julkaistu:

12.4.2023

Äänikirjan kustantaja:

Bazar Förlag

ISBN Äänikirja:

9789180064439

E-kirjan kustantaja:

Bazar Förlag

ISBN e-kirja:

9789180064422