Vaarallista kokea
    
Jaa kirja    

Hengästyttäviä merkintöjä runoudesta ja rakkaudesta

Vaarallista kokea koostuu Aila Meriluodon päiväkirjoista, mutta toimii kuin romaani. Teos on polttavaa, pidäkkeetöntä todistusta siitä mikä tapahtuu.

Mutta yksi tähdellinen asia on sanottava juuri nyt: minulla on alue jonka sisällä käytän ja tulen käyttämään kylmästi ja häikäilemättömästi hyväkseni kaikkia ja kaikkea mitä elämä tielleni tuo. Ja se on kirjoittaminen. Ja minä teen sen ilman tunnonvaivoja ja täydellä oikeudella. Koska se on suorastaan eettinen asia, tärkeämpi kuin mitkään muut, ystävyydetkään: todistuksen antaminen.

Vaarallista kokea julkaistiin vuonna 1995 kirjailijan itsensä toimittamana. Päiväkirjat ovat pääosin 60- ja 70-luvuilta, jolloin kirjailija oli muuttanut neljän lapsensa kanssa Ruotsiin ja asui siellä kahdentoista vuoden ajan. Noina vuosina Meriluoto loi monipuolisen kirjallisen tuotannon, mutta päiväkirjat kertovat tarinan myrskyisän avioliiton jättäneestä naisesta, hänen arjestaan, rakkauksistaan ja työstään. Teoksesta välittyy Meriluodon elämäntehtävä: todistuksen antaminen ”suoraan kohdalta”.

Aila Meriluoto (1924-2019) julkaisi esikoisrunokokoelmansa Lasimaalaus vain 22-vuotiaana. Hänen tuotannossaan on neljätoista runokokoelmaa, romaaneja ja suomennoksia sekä elämäkerta kirjailija Lauri Viidasta, jonka kanssa hän oli kahdeksan vuotta naimisissa.

Näytä lisää