Ylpeydestä

Ylpeydestä

Tietoa kirjasta

Ylpeydestä on tarina juoksemisesta, ystävyydestä ja oman tien etsimisestä.

Kuusitoistavuotias Joonas voisi vain juosta. Mutta kentillä leijuu mieshormonien sankka sumu, kiihottava ja häiritsevä. Petollinen. Eikä hän uskalla järkyttää stadioneiden ikiaikaista hormonitasapainoa, vaikka se pyörii ajatuksissa jatkuvasti. Harjoituksissa, kilpailuissa, kotona, koulussa. Öisin, päivisin, unessa, valveilla.

Alex on täydellinen: kimmoisa, kestävä ja nopea. Voittamaton. Virheetön ryhti kannattelee vaaleaa sänkipäätä korkealla muiden yläpuolella. Sen ainoa huono puoli on sydän: saatanan suuri.

Kun Alex siirtyy samaan seuraan, elämä muuttuu sietämättömäksi. Joskus Joonaksesta tuntuu, että hänen ajatuksensa on ohjelmoitu voimakkaiden lihasten, kapean lantion ja leveiden hartioiden himolle niin kuin keuhkot on ohjelmoitu hengittämään. Tulee tukehtumisen tunne. Eikä silloin voi juosta.

Kunnes koulun käytävälle ilmestyy lommoposkinen Jenni, joka ei välitä. Se on röyhkeä, epäsosiaalinen ja aiheuttaa hankaluuksia. Ja rakastaa naisia. Eikä mikään ole enää entisensä.

Ylpeydestä kertoo siitä, mitä näille ihmisille tapahtuu: kotona, koulussa, kentällä ja kentän laidalla. Kun kukaan ei kuule. Eikä näe.

Marko Kantomaa (s. 1975) on väitellyt filosofian tohtoriksi pääaineenaan kansanterveystiede. Hän on valmistunut myös kasvatustieteen maisteriksi ja opiskellut sosiaaliepidemiologiaa University College London'ssa Isossa-Britanniassa. Työssään Kantomaa on tutkinut mm. fyysisen aktiivisuuden, kunnon ja motorisen toiminnan yhteyttä koulumenestykseen ja kognitiiviseen toimintaan.

Kantomaa on kilpaillut aktiivisesti suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa, hiihdossa ja kestävyysjuoksussa. Hän on edustanut seuratasolla mm. Suunta 2000:tta, Oulun Pyrintöä ja Oulun Suunnistajia.

Kantomaa on opiskellut luovaa kirjoittamista Oriveden Opiston Vapaassa kirjoittajakoulussa Taija Tuomisen ohjauksessa. Ylpeydestä on hänen esikoisteoksensa.

suomi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Ylpeydestä